15.10.2016

Mili - RTRT


Tytuł: RTRT

Zespół: Mili
Ilustracja: Ao Fujimori

Oficjalny upload: YT

Bardzo chińska piosenka Mili - jest tu chińskie żarcie, chińskie zombie, może nawet i mitologia...
Nie wypisuję gwiazdek, bo zagwiazdkowałabym prawie cały tekst :)
EDIT: Znalazłam na SoundCloudzie wczesną wersję piosenki o tytule "Second Generation".


Hop hop
Wygramoliłeś się z mego tajnego laboratorium
Bardzo ostre zakrwawione kły łaknące mego Qi

Wstrzymaj się, panie
Tutaj, panie
Usiądź, panie
Co pan myśli o gotowym curry z paczki?
Chilli z paczki
Paczki MRE
Ale pan jest dość wybredny

Cóż
To zrobię co innego
Nie musisz pokazywać mi jak
Gdyż jestem szalonym naukowcem, i to samozwańczym
Guangdong czy Syczuan
Jiangsu czy Hunan
Co pan nie wybierze, i tak zrobię
Zhajiangmian i Xiaolongbao
Wonton i Chashao
Żadna dostawa czy żarcie na wynos nie pokona mych odzywek z paczki
Kochasz me riposty
Kocham twe odzywki
Jesteś mą ostatnią ripostą
Jesteś mą ostatnią odzywką

Raz raz - raz dwa raz - raz dwa trzy cztery pięć sześć siedem
Raz raz - raz dwa raz - raz dwa trzy cztery pięć sześć siedem

Skrzyp skrzyp
Rozpostarłeś swe ramiona prosząc o przytulenie
Skryty pod twym talizmanem jest twój wyćwiczony uśmiech

Podejdź, panie
Pomóż mi, panie
Tutaj, panie
Wziąłeś mą łyżkę
Mieszając w curry
Mieszając w chilli
To wtedy zrozumiałam
Że staliśmy się rodziną

I wtedy pojawił się
Człek ubrany w czerń i biel
Dzierżył on laserowe gnaty i znaki Bagua
Wtem wycelował w twą oślizgłą skórę
I nacisnął spust
Twą głowę rozerwało

Szzz
Zszyję cię z powrotem
Nie musisz pokazywać mi jak
Gdyż jestem szalonym naukowcem, i to samozwańczym
Dam ci plastikowe oczy
I dam włosy z nylonu
I zatroszczę się o naprawę twego talizmanu
Zupa z płetwy rekina czy Dim sum
Pierożek czy kaczka pekińska
Co nie zrobię, nie przywrócę tamtego uroku, co w tobie tkwił
Lecz wciąż jesteś mą RTRT
Lecz wciąż jesteś mą RTRT
Poszukuję RTRT
Poszukuję RTRT



RTRT - retort - tu jest pewna gra słowna, którą trudno oddać w polskim języku. Jednym ze znaczeń jest riposta/odzywka, a drugim - część wyrażenia retort pouch - przetworzone jedzenie w gnietliwej aluminiowej paczce.

Z ilustracji:


Jiangshi - znany z chińskich podań ożywiony trup, zwykle ubrany w strój mandaryna z okresu Qing i - ze względu na sztywność ciała - poruszający się za pomocą podskoków z wyciągniętymi na wprost rękami. Nocą zabija stworzenia, by pobrać energię życiową Qi, a dniami chowa się w ciemnych miejscach, takich jak własna trumna czy jaskinie. Zwykle odznaczają się zielonawą skórą, czasem papierowym talizmanem na twarzy (pieczęcią), białymi włosami i zwierzęcym zachowaniem, a w nowszych wersjach - żądzą krwi zapożyczoną od wampirów z zachodniej kultury.

Na talizmanie jiangshi jest napisane "双島乳業勤务" - pracownik fabryki z mleczarni Twin Island - sponsora zespołu Milli - (torebka z napisem) (butelki dołączane do albumu)

Inne objaśnienia:


Qi (气) - energia życiowa, fundamentalne pojęcie filozofii chińskiej i dalekowschodniej.

Curry - sposób przyrządzania potraw w Indiach. Są to warzywa, ser, ryby, mięso, czasem też coś innego zanurzone w sosie. W tej piosence chodzi o gotową paczkę z curry (retort curry), którą się gotuje we wrzątku, a potem jej zawartość wylewa się na przyrządzony biały ryż.

Chilli - chilli con carne - tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej, często spotykana jako fastfood. Wszystkie składniki (papryka chilli, cebula, czosnek, pomidory, mielone mięso, czasem fasola i kukurydza) są siekane lub rozcierane, a potem krótko smażone i duszone. Intensywnie przyprawiane.

MRE - (ang. Meal, Ready-to-Eat) racje żywnościowe sił zbrojnych USA.

Guangdong, Syczuan, Jiangsu, Hunan - kuchnia kantońska, syczuańska, Jiangsu (Su) i hunańska należą do Wielkiej Czwórki Tradycyjnych Kuchni Chińskich (四大菜系). W sumie prawie, gdyż kuchnia Jiangsu jest najbardziej prestiżową i  najpopularniejszą z kuchni Huaiyang, która już należy do Wielkiej Czwórki, ale wszystkie należą już do Wielkiej Ósemki.
W prowincji Guangdong na południu rozwinęła się kuchnia kantońska, najbardziej znana z chińskich na świecie.
Syczuańska kuchnia (Chin zachodnich) jest oparta na wołowinie, bardzo pikantna, i słynie z dań wędzonych.
Kuchnia Jiangsu odznacza się delikatnymi potrawami, które są miękkie, ale nie rozpadające się. Bardzo dużą uwagę przywiązuje się do koloru, kształtu każdej potrawy i zupy do niej dołączanej.
Kuchnia hunańska wywodząca się z regionów centralnych (zagłębia ryżowego), jest również pikantna.

Zhajiangmian - gruby przeniczny makaron oblany sosem zhajiang- mieszanki mielonej wieprzowiny czy wołowiny ze sfermentowaną pastą sojową.

Xiaolongbao - pierogi przypominające szpiczaste kajzerki, tradycyjnie z mielonym mięsem wieprzowym.

Wonton - pierogi z nadzieniem z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego i sosu sojowego. Często podawane w zupach.

Chashao - sposób przygotowania mięsa, a dokładniej wędzenia wieprzowiny w długich paskach.

Człek ubrany w czerń i biel - możliwe, że chodzi o 黑白无常 (Heibai Wuchang - Białoczarna Nietrwałość) byty z chińskiej mitologii odprowadzające dusze zmarłych do Podziemia. Możliwe, że chodzi o jej jednoosobowy typ - 无常鬼 (Wuchang Gui - Duch Nietrwałości). W zależności od osoby, którą spotyka, jawi się jako bóstwo powodzenia, który nagradza za dobre uczynki, lub jako ten, co srogo karze za przewinienia.

Bagua - osiem trygramów, starochińska koncepcja filozoficzna, według której siły przyrody można uprościć do ośmiu podstawowych elementów, reprezentowanych przez tzw. trygramy. Graficzną reprezentacją bagua jest ośmiokąt foremny, w którym każdy bok odpowiada jednemu z nich.
Podobno jego symbol jest w stanie zwyciężyć złe duchy, m.in jiangshi.

Zupa z płetwy rekina - jedno z najsłynniejszych dań chińskich, które ze względu na swą cenę, serwowane są zazwyczaj podczas wystawnych bankietów i przyjęć weselnych.

Dim sum - lekka przekąska podawana zwłaszcza w południowych Chinach podczas przedpołudniowych towarzyskich posiłków razem z herbatą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz wyraża więcej niż 1000 wyświetleń - napisz coś!